Akcjonariusze

Rejestracja użytkownika

*
*
*
*
*
*

* Pola wymagane.

Produkt miesiąca_11

Mąka krupczatka

W tym miesiącu podajemy przepis na placek śliwkowy z kruszonką.

Warto wykorzystać jesienne owoce, a mąka krupczatka świetnie nadaje się do pieczenia lekkiego ciasta:

zaczynamy od przygotowania kruszonki: 175 g mąki krupczatki, 100 g cukru, 100 g miękkiego masła lub margaryny. Zagniatamy wszystko tak, aby utworzyły się małe grudki. Gdy zastosujemy masło, kruszonka będzie delikatna i drobna, gdy stosujemy margarynę - kruszonka jest grubsza i twarda.

Teraz kolej na ciasto: 175 g masła lub margaryny, 175 g cukru - utrzeć, dodawać kolejno 3 jaja - utrzeć, 135 g mąki krupczatki, 135 g mąki koszalińskiej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę soli - wszystko dokładnie wymieszać.

Do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (25x45) wyłożyć ciasto, powierzchnię wyrównać i na tym ułożyć śliwki, uprzednio opłukane i wydrylowane - skórką do ciasta, aby z miąższu nie wyciekał sok, całość posypać kruszonką.

Piec w rozgrzanym (190-2000 C ) piekarniku około 45 minut.

SMACZNEGO Uśmiech