Pizza włoska

Rejestracja użytkownika

*
*
*
*
*
*

* Pola wymagane.

Pizza włoska

PIZZA WŁOSKA „na dużą blachę”

na cienkim cieście

  • 500 g mąka na pizzę włoską typ „00" (Porcja na raz)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • 330 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sos pomidorowy

 

ULUBIONE DODATKI np.: ser, szynka, pieczarki, salami, kukurydza, papryka, cebula, oliwki, owoce morza.

PRZYGOTOWANIE CIASTA: Drożdże i cukier rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut.

Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut, dolewamy co jakiś czas pozostałą część ciepłej wody. Ciasto powinno być jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk.

Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w przykrytej ściereczką misce na około 30-40 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm), nadając odpowiedni kształt. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, smarujemy sosem pomidorowym i dekorujemy dodatkami według uznania. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temp. 220-250°C przez 12-15 min.