Pyszne kotleciki z kalafiora i otrąb

Rejestracja użytkownika

*
*
*
*
*
*

* Pola wymagane.

Pyszne kotleciki z kalafiora i otrąb pszennych Stoisław

Potrzebujesz:

  • 1 średni kalafior lub mrożonkę z kalafiora
  • 200 gramów płatków owsianych z Młynów w Stoisławiu,
  • 2 jajka,
  • 1 pęczek natki pietruszki lub drobno pokrojoną zieloną część pora (pół szklanki)
  • dużą cebulę zeszkloną na oliwie
  • łyżkę mąki pszennej z Młynów w Stoisławiu
  • otręby pszenne z Młynów w Stoisławiu do panierowania kotlecików,
  • sól, pieprz, oliwę, słodką paprykę, czosnek (surowy lub suszony) do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut

A teraz do dzieła:

  • gotuj na parze różyczki kalafiora przez 10-15 minut.
  • odcedź wodę, rozgnieć kalafior tłuczkiem do ziemniaków i dodaj jajka, płatki owsiane z Młynów w Stoisławiu , natkę lub porę oraz przyprawy
  • uformuj niewielkie kotlety.
  • panieruj kotleciki w otrębach pszennych z Młynów w Stoisławiu i smaż na oliwie do zarumienienia.

Kotleciki możesz jeść: z puree ziemniaczanym, chlebem lub makaronem.  Pasuje do nich sos czosnkowy, koperkowy lub myśliwski.

Dobra rada: odcedzoną z kalafiora wodę oraz grubsze części kalafiora zachowaj do jutrzejszej zupy jarzynowej.